fbpx

Væggelus lever udelukkende af blod. Væggelus bider mennesker, men i modsætning til andre insekter, bærer væggelus ikke på sygdomme, som smitter mennesker.

Sådan identificerer du et bid

Væggelus efterlader spor efter sig i form af afføring, hud efter hamskifte og små blodspor i sengetøj. Man kan især kende væggelus på deres bid.

Biddene findes som regel på fødder, ankler, ben, ansigt, nakke, hænder og arme. Væggelus bider på de steder, som ikke er dækket, når man sover.

Væggelus er meget følsomme over for bevægelse, og hvis man bevæger sig, mens væggelusen suger blod, vil væggelusen flytte sig og finde et nyt sted at bide.

Bid fra væggelus sidder næsten altid tæt sammen i klynger på kroppen, der ofte danner en form for linje. Biddene er små, og kan ligne udslæt, fordi det er små røde knopper, der klør og irriterer.

Der er stor forskel på, hvor synlige bid fra væggelus er. Den første faktor er naturligvis, hvor mange bid, man får. Jo flere bid, jo mere irritation på huden. Når væggelus bider for at spise blod, sprøjter de både spyt og en form for blodfortynder ind i såret. Det er blodfortynderen, som mennesker reagerer på. Der er stor forskel på, hvor følsomme mennesker er over for stoffet, og derfor er der også stor forskel på, hvor store biddene fra væggelus ser ud. Der kan gå flere dage fra væggelusen har bidt, til man kan se en reaktion på huden.

Væggelusbid

Væggelus bider på udsatte steder på kroppen. Man ser ofte bid fra væggelus på ankler, ben, fødder, hænder, skuldre og i ansigtet. Væggelusbid klør og kan ligne en allergisk reaktion på huden med mange små røde knopper. I ekstreme tilfælde kan væggelusbid hæve og medføre betændelse, der ligner vabler.

Væggelusen bider med sin sakseformede mund, som kan gennembore menneskers hud for at nå blodet. Væggelusen spiser blod én gang i hvert stadie, indtil den er voksen. Som voksen bider væggelus både for at overleve og formere sig.  Væggelusen spiser i op til 10 minutter per måltid.

Søg læge, hvis du oplever at udslættet efter et bid ikke forsvinder af sig selv, eller hvis biddene bliver betændte.

Hvorfor bider væggelus?

Væggelus kan ikke overleve uden at spise blod. De er afhængige af blod for at kunne formere sig. En væggelus bider ofte mere end én gang. Derfor er antallet af bid på kroppen ikke lig med antallet af sultne væggelus.

Væggelus vokser gennem fem stadier, og skal suge blod en gang i hvert stadie. Den voksne væggelus suger blod for at overleve og for at formere sig.

Risici forbundet med infektioner

Det er vigtigt at man ikke klør i udslættet fra væggelusens bid, og man skal samtidig holde området rent. Hvis man klør i udslættet, risikerer man at det hæver og begynder at bløde. Især børn, ældre og personer med dårligt immunforsvar er udsatte for at få infektioner som følge af bid.

Sådan identificerer du bid på kæledyr

Bid på katte og hunde ligner bid på mennesker. Oftest vil ejeren forveksle væggelusbid med loppebid eller myggestik. Væggelusene bliver ikke på dyret, når der er færdigt med at spise blod. Man kan se, at væggelusen har været på spil ved at tjekke efter dens afføring og den hud, der bliver smidt, når væggelusen vokser. Dyrets irritation over væggelusbiddene er også en god indikator. Tjek dit kæledyrs seng og vær opmærksom på dyrets pels og hud, når du kigger efter tegn på væggelus.