fbpx

Hvad er forskellen mellem en skovflåt og en væggelus?

Væggelus og flåter er begge tæger og kan ligne hinanden meget, men der er store forskelle i måden de lever og formerer sig på. Flåten kan sprede livsfarlige sygdomme, og derfor er det vigtigt at kunne kende forskel på de to skadedyr. For at komme flåter og væggelus til livs er det vigtigt at identificere hvilket af de to insekter, man har med at gøre.

Sådan identificerer man flåter og væggelus

Udseende

Hverken væggelus eller flåter har vinger, de er begge ovale og flade, og derfor kan det være uhyre svært at skelne mellem dem ved første øjekast.

Hvis man kigger nærmere på insekterne, vil man kunne se, at flåter har hele otte ben, mens væggelus har seks ben. Begge insekter er så små, at det dog kan være svært at tælle benene.

Skovflåter bliver større og mere runde, når de har spist og er fulde af menneskeblod. Væggelus er rødbrune, men bliver mørkere, når de har spist.

Hvor finder man væggelus og flåter?

Væggelus og skovflåter kan ikke hoppe eller flyve, og derfor rejser de kun langt, når de sidder på mennesker og dyr. Væggelus kommer dog også omkring via bagage og brugte møbler.

Man får flåter ved at gå i højt græs eller at komme helt tæt på andre steder, hvor skovflåter bor.

Størrelsen af bestanden

En af de største forskelle mellem flåter og væggelus er størrelsen af bestanden i et hjem eller på et menneske eller kæledyr. Kun få typer flåter formerer sig indendørs, og derfor finder man sjældent flere end nogle få flåter i et hjem. Til gengæld kan man sagtens se mange væggelus i et hjem, fordi de lever og lægger æg i møbler, gulve og vægge.

Flåtbid eller væggelusbid?

Det kan være svært at skelne mellem bid fra flåter og væggelus ud fra udseende alene. Mennesker reagerer forskellige på bid. Til gengæld sætter flåter sig fast i huden, og bliver siddende, mens væggelus spiser blod, og forlader mennesket igen med det samme. Uanset om biddene er fra væggelus eller flåter, kan det få alvorlige følger og skal tages seriøst.

Der er aldrig fundet beviser på, at væggelus spreder sygdomme til mennesker. Man kan dog få allergiske reaktioner på grund af væggelusens spyt. Flåter kan bære flere sygdomme, som kan smitte mennesker. Flåter kan blandt andet sprede den livsfarlige borrelia, som også kaldes borreliose eller Lyme sygdom (PTLDS). Flåten kan også sprede STARI, som er en borrelia-lignende sygdom.

Sådan håndterer man et angreb

Det er vigtigt at handle hurtigt, hvis man mistænker angreb fra flåter eller væggelus. Man kan måske selv afhjælpe en del af problemet med insekterne, men for at udrydde dem, skal man have hjælp fra en professionel skadedyrsbekæmper. Kontakt derfor straks Absolut Skadedyrsservice, som er uddannet i at fjerne skadedyr i hjemmet.