fbpx

Forskelle mellem fnat og væggelus

Begge insekter er afhængige af mennesker for at overleve, og fnat og væggelus spredes på lignende måder.

Væggelus og fnat bruger mennesker forskelligt. Væggelus spiser menneskets blod, og så gemmer de sig i møbler, når de er mætte. Væggelus spiser normalt en gang om ugen, men under specielle forhold kan de leve i et helt år uden at suge blod. Når væggelusen suger blod fra mennesker, bliver huden, den har bidt i, rød og irriteret.

Fnatmider spiser ikke blod fra mennesker, men de kan kun leve i få døgn uden et menneske, eller en såkaldt vært. Fnat lægger æg i huden på mennesker, og de æg klækker i løbet af ti dage, og bliver under huden i op til to måneder. Bid fra fnat ser mere skællede og stribede ud end bid fra væggelus. Fnatbid ses ofte i armhuler, på maven og på kønsdelene.

Hvordan spredes fnat og væggelus?

Både fnat og væggelus har levet sammen med mennesker i årtusinder, og smitter ved nærkontakt som for eksempel kram. Skadedyrene spredes også, hvis man deler håndklæder med en, der er smittet, eller ved at dele tøj og sengetøj. Begge typer insekter kan også blive spredt fra et sted til et andet med bagage til og fra hoteller.

Væggelus er svære at bekæmpe selv, men fnat kan fjernes i løbet af få dage med en creme fra lægen.

Sådan identificerer man fnat og væggelus

Bid og udslæt fra væggelus er ofte lettere at få øje på end bid og udslæt fra fnat. Begge typer insektbid kan desværre også forveksles med en række hudproblemer og hudsygdomme.

Fnatmider dør i løbet af få dage, hvis de ikke bor på et menneske. Det er blot én af grundene til, at væggelus er betydeligt sværere at få has på end fnat.

Hvis du mistænker at have fnat, skal du søge læge for at få hjælp. Hvis du mistænker væggelus i din bolig, så kontakt Absolut Skadedyrsservice for hurtig og professionel hjælp til at fjerne skadedyr.