fbpx

Er det lus eller væggelus?

Begge insekter er små parasitter, der lever af blod fra mennesker, og derfor kan det være svært at skelne mellem et angreb fra lus og et angreb fra væggelus. Til gengæld er det to vidt forskellige måder, man udrydder de to typer skadedyr på. Derfor er det vigtigt at vide, om det er lus eller væggelus, man er angrebet af.

Sådan kan du kende forskel:

Størrelse

Væggelus er som regel større end almindelige hovedlus, da væggelusen cirka er en halv centimeter lang. En lus er kun halvt så stor. Lus er hvidlige eller grå, mens væggelus er brun-rød eller mahognifarvet.

Form

Lus er aflange, væggelus er ovale og flade.

Sted

Der er stor forskel på, hvor på kroppen, lus og væggelus bider, og derfor er det en god indikator på, hvilket af de to små skadedyr, der er tale om. Hovedlusen spiser og lever i menneskers hovedbund. Eftersom væggelus også lever af menneskeblod, kan de teknisk set godt spise blod fra hovedbunden. De kan bide overalt på kroppen, men faktisk er det sjældent at en væggelus sidder i hovedbunden og håret på mennesker. Væggelus vil heller ikke blive siddende på kroppen og i håret, når de først er mætte. Hovedlusen bliver siddende i håret, mens væggelusen trækker sig tilbage steder som en syning i madrassen, når den har spist.

Skade fra lus og væggelus

Lus

Den største forskel mellem lus og væggelus er den måde, de påvirker folk på. Lus har behov for blod hver eneste dag for at overleve. Derfor bliver de siddende på det menneske, de spiser blod fra. Lus giver kløe i hovedbunden og kan irritere huden, når de har bidt. Man kan se de voksne lus, der kravler rundt i hovedbunden, men man kan også se, hvordan lusen sætter sine lyse æg fast i hårrødderne.

Væggelus

Væggelus kan derimod spise i flere dage, før der kommer tegn på irritation af huden. Til gengæld kan deres bid give røde knopper og irritation, som minder om eksem eller udslæt på huden. Væggelus spiser om natten, og spiser kun fra mennesker, der ligger helt stille og sover, og derfor vil man sjældent fange en væggelus på fersk gerning i at spise. Blodpletter og pletter fra væggelusens afføring på lagener og sengetøj er som regel de første tegn på, at man har væggelus i sit hjem.

Udryddelse

Uanset om problemet er væggelus eller hovedlus, er det ikke rart at have parasitter i sit hjem. Behandlingen af væggelus og hovedlus er vidt forskellige. Der findes en række luseshampooer på markedet, som kan købes på apoteket, som er effektive imod lus. Men hvis man har væggelus i sit hjem, er det meget svært at komme dem til livs uden professionel hjælp. Du kan få professionel hjælp til at bekæmpe væggelus ved Absolut Skadedyrsservice.