fbpx
Hvor længe lever væggelus?

En væggelus lever normalt mellem fire og seks måneder, men hvis den lever koldt og har meget lidt mad, kan den leve helt op til et år.

Væggelus er aktive om natten, rød-brune insekter, der lever af blod. De spiser blod fra mennesker, men de spiser også blod fra andre varmblodede dyr, for eksempel kæledyr.

Væggelus er vingeløs og har flade kroppe. De flade kroppe betyder, at de kan skjule sig i revner og huller i gulve, tæpper, senge og polstrede møbler.

Evolutionsskema for væggelus
Livscyklus for væggelus

Æg

Livet som væggelus begynder som én mm små æg, som ligner et lille gryn og er mælkehvidt. Hunnen kan lægge mellem et og fem æg hver dag, og kan lægge helt op til 500 æg på et liv. Hunnen lægger æggene i små revner. Æggene bliver lagt enkeltvis eller i små klynger, og æggene klækker i løbet af to uger. De nyudklækkede væggelus søger efter mad med det samme.

Nymfe

De unge væggelus kaldes nymfer, og skal igennem fem stadier for at blive voksne. Nymferne ligner umiddelbart de voksne, men er mindre og kan ikke formere sig endnu. Nymfen skal bruge et måltid i form af blod for at vokse til næste stadie. Ved stuetemperatur bliver nymfen voksen i løbet af fem uger.

Voksen

Når væggelusen er blevet kønsmoden, spiser den en gang om ugen. Du kan se skitser og fotos af, hvordan væggelus ser ud i virkeligheden. Illustrationerne og fotos er fra forskellige situationer, der er med til at give nuancerede indtryk.